dinsdag 8 april 2008

Readers voor RSS-feeds

Waarvoor gebruik je RSS-feeds?
RSS bespaart je zoekwerk op internet: het nieuws komt als het ware naar je toe.

Wat heb je nodig?
Een RSS-reader op je pc (zoals de gratis Feedreader) of een account bij een externe service op internet zoals Bloglines.

Hoe werkt het?
Elk tijdschrift heeft waar mogelijk een verwijzing naar de RSS-link: naar een pagina met script óf naar een internetpagina waarop een keuze gemaakt kan worden uit meerdere feeds. In beide gevallen knip en plak je de URL van de feed in je RSS-reader. In je reader krijg je meerdere keren per dag het laatste nieuws binnen in de vorm van krantenkoppen. Eén klik verder en je zit in de gewenste site.

Bovenstaande uitleg komt overigens van de Xplora-site en staat daar al jaren op. Maar RSS heeft nog geen hoge vlucht genomen. Waarom niet? Het is soms verwarrend door alle aanbieders van RSS-readers. De online versies hoef je niet als een applicatie op je pc te zetten en zijn overal te raadplegen. Gemakkelijk dus. Ik houd het zelf voorlopig bij Bloglines. Die bewaart zelfs na maanden niet-lezen nog je feeds. Een uitgebreide instructie over Bloglines

Brian Godor heeft me Google Reader laten zien. Ziet er ook goed uit, maar ik wil niet direct mijn hele ziel en zaligheid aan Google uitleveren.

1 opmerking:

Mariette Vissers zei

vanuit de werkgroep Informatievaardigheden wordt 27 mei in Breda en 5 juni in Tilburg een workshop "Organiseer het Web" gegeven. Ook daar komt het fenomeen 'RSS-feeds' aan bod. Getoond worden de mogelijkheden van Google Reader